Maskinskydd? Vad menas med det?

Ett maskinskydd kan vara många olika saker och se väldigt olika ut! Det vi på Torvalla Maskinkomponenter oftast tänker på när vi talar om maskinskydd är skydd som förhindrar spån och kylmedel från att tränga in i vitala delar av en bearbetningsmaskin. 

I en maskin sitter ofta kulskruvar, kuggstänger m.m. i utsatta lägen och det är viktigt att se till att in spån och smuts lägger sig på dessa vilket ökar slitaget och minskar livslängden på maskinen. 

Med väl genomtänkta skydd ser man till att spånor och kylmedel leds till rätt plats i maskinen för uppsamling och bortförsel. 

Ett skydd kan vara en enkel gummibälg som skyddar en liten kolvstång eller kulskruv till stora teleskopskydd som sitter i ett arborrverk som ska klar stora mängder spån och även fungera som en plattform att kunna gå på vid uppspänning av detaljer. 

Maskinskydd kan också vara dragspelsbälgar som skyddar en gejder i en fleropsvarv eller rullgardiner som förhindrar spån att tränga ut från en fräsmaskin. 

Maskinskydd kan såklart användas till många andra lösningar där man vill ha ett rörligt skydd av något slag, bara fantasin sätter gränser.

Dragspelsbälgar

Termiskt svetsade bälgar för skydd av gejdrar, kulskruvar m.m.

Teleskopskydd

Plåtskydd med teleskopisk verkan för kraftigt skydd av gejdrar, kulskruvar m.m.

Runda Bälgar

Sydda eller svetsade bälgar för skydd av t.ex. kolvstänger, skruvar m.m.

Gummibälgar

Gummibälgar för skydd av kolvstänger m.m. 

Rullgardiner

Rörligt skydd för täcka av öppningar i maskiner eller skydd av gejdrar m.m.

Lamellmattor

Kraftiga skydd i Aluminium för skydd av gejdrar eller som ett rörligt golv för att täcka maskingropar.

Avstrykare

Avskrapare för att täta maskingejdrar eller mellan lådorna i ett teleskopskydd.